Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ο Κώστας Βαλέτας γράφει για το βιβλίο "Ο καιρός" της Στέλλας Πετρίδου

Περιοδικό "Αιολικά Γράμματα"
Τεύχος 289
Γενάρης-Φλεβάρης 2018

Ερωτικά ποιήματα τα περισσότερα, εκφρασμένα με άνεση, δίχως προσποίηση. Η ποιήτρια, που μας έχει δώσει μέχρι σήμερα αξιόλογους στίχους για το προσφυγικό πρόβλημα, ανήκει στις ανεξάντλητες πνευματικές ταξιαρχίες του Αιγαίου και δεν είναι υπερβολή αν πω αυτό που αισθάνομαι, ότι είναι συνεχίστρια της μεγάλης παράδοσης της λεσβιακής άνοιξης, που κατέχει μεγάλη θέση στην ελληνική και ίσως παγκόσμια λογοτεχνία. Δεν είναι τυχαίο ότι Λέσβιοι κριτικοί, όπως ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Παναγιώτης Σκορδάς κι ο Κώστας Μίσσιος, έχουν μιλήσει επαινετικά για το έργο της.
Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου, Υποδιοικήτρια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών, μητέρα τριών παιδιών έχει σπουδάσει Φιλοσοφία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Απόφοιτος της Σχολής Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος έχει υπηρετήσει έως τώρα στην Κω, στη Χίο, στον Πειραιά και στις Οινούσσες. Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι.
Τύπωσε τα βιβλία, «Μίλα μου γι’ αγάπη», «Αποχωρισμός», «Προσφυγιά» και «Θάλασσα κι Ουρανός», όλα με ποιότητα σπάνια για πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό, σπάνια για άνθρωπο των γραμμάτων νεαρής ηλικίας και δίχως πολύχρονη θητεία στα γράμματα. Ταυτόχρονα αναπτύσσει δραστηριότητα πνευματική σε διαλέξεις, συγκεντρώσεις και λογοτεχνικές συναντήσεις. Μετέχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και συνέδρια. Δημοσιεύει και συνεργάζεται σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Μελοποιεί τα ποιήματά της σε συνεργασία με ταλαντούχους συνθέτες.

Γράφει:  
«Ο καιρός στο σκοτάδι
 κόβει σαν κρύο φαρμακερό.   
Το γυμνό του σημάδι  
στάμπα αφήνει μες στο νερό».

Η ποιήτρια παρατηρεί, κρίνει και σχολιάζει τη γύρω της  πραγματικότητα. Ο στίχος της, όμως, έχει μια προσωπικότητα, που διαφοροποιείται από άλλους ποιητές, έναν χαρακτήρα δικό της, πρωτότυπο και προσωπικό. Ό,τι λέει μοιάζει απλούστατο ή και κοινότυπο κι όμως κάτι ξεχωρίζει στα λεγόμενά της. Έτσι η Λέσβια αυτή δημιουργός έχει ήδη από την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα το δικό της στίγμα και αυτό ήδη αποδεικνύει την ιδιαιτερότητα της αξίας της.

Κώστας Βαλέτας 
Λογοτέχνης, 
Εκδότης-Διευθυντής 
του λογοτεχνικού περιοδικού 
«Αιολικά Γράμματα»


Με την παρούσα κριτική προσέγγιση ο Κώστας Βαλέτας προλογίζει και το εν θέματι βιβλίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου