Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Η Τασσώ Γαΐλα γράφει για το βιβλίο "Θάλασσα κι Ουρανός" της Στέλλας Πετρίδου

Kallithea Press
Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018
Αναρτηθείσα εδώ

Η ποιήτρια
Στέλλα Πετρίδου: Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος με τόπο υπηρεσίας τη Χίο, η Στέλλα Πετρίδου μητέρα 3 παιδιών και με καλές σπουδές στην φιλοσοφία, την παιδαγωγική και την ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ‘μπήκε’ πριν λίγα χρόνια δυναμικά στο χώρο της ποίησης και της αρθρογραφίας έντυπης και ηλεκτρονικής.

Στέλλα Πετρίδου
Πέντε ποιητικές συλλογές στην εργογραφία της με τελευταία την: Ο Καιρός / 2017 / εκδόσεις Άλφα Πι.
Η ποιήτρια διατηρεί δική της σελίδα στο διαδίκτυο με τίτλο Λυρίδες (lyrides.blogspot.gr) και στο facebook τη σελίδα Στέλλα Πετρίδου (https://www.facebook.com/stpetridou/).

«Νοσταλγία»
Καμμιά φορά
κάνω να σου μιλήσω
σα να’ σαι εκεί,
μια φλογερή αντανάκλαση φωτός
στον καθρέφτη της θάλασσας
δοσμένη.

Η συλλογή
Θάλασσα κι Ουρανός / εκεί που η ποίηση συναντά τη μελωδία.

«Όλα εσύ»
Απέραντη, ανεξάντλητη,
ορμητική, φουρτουνιασμένη,
κρυστάλλινη, ηλιόλουστη,
γαλήνια, θεριεμένη.

Αστείρευτα ρομαντική,
απίστευτα ανυπόφορη,
γαλήνια, κρύα,
δαντελένια, εκκεντρική.

Μάγισσα, αφέντρα,
γυναίκα κι ερωμένη,
Θάλασσα,
Όλα εσύ.

Ποιητική συλλογή «Θάλασσα κι Ουρανός» / εκδόσεις Άλφα Πι / Χίος 2017, με εκπληκτικό εξώφυλλο, δημιουργία Παντελή Γάτη και cd με μελοποιημένους στίχους-τραγούδια της συλλογής.

«Μάγισσα»
Μάγισσα,
που κλέβεις την καρδιά μου και μεθάς
κάθε κρυφό μαράζι μου και πόθο,
για σένα στα βαθιά σου ναυτικός
να σ’ ανταμώσω.
Θάλασσα!.

Γερασμένη, ετοιμοθάνατη Ελλάδα, η παρακμή της οποίας συνοδεύεται από τις καταστροφές της καπιταλιστικής προοπτικής και της τεχνολογικής ανάπτυξης του καινούργιου κόσμου.

Σύνθετη η δουλειά της ποιήτριας Στέλλας Πετρίδου και οι προσανατολισμοί της, εξπρεσιονισμός, ρομαντισμός, λυρικός συμβολισμός και … παράδοση.

Βασικό θέμα που πραγματεύεται η ποιήτρια στο Θάλασσα κι Ουρανός, η… Θάλασσα, ρυθμός και μουσικότητα διάχυτα στη συλλογή, με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πνέουσα μετάβαση από στίχο σε στίχο και από στροφή σε στροφή που υποβοηθάτε από την σχεδόν απουσία τελείας, μετάβαση που επιτρέπει στην ποιήτρια να υποβάλλει μια αίσθηση πλησμονής που λειτουργεί τέλεια στα μικρού μήκους ποιήματα.

Ποίηση που σε κάνει να ξεφεύγεις, μοντέρνα και γνήσια με στιγμές από δημοτικά ακούσματα που την ανανεώνουν και τα ανανεώνει. Ποίηση ώριμη, πρόκληση-απάντηση στην κατρακύλα της παρακμής…


Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος - Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου