Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Η Τασσώ Γαΐλα γράφει για το βιβλίο "Ο καιρός" της Στέλλας Πετρίδου

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
8 Νοεμβρίου 2018
Αναρτηθέν στο ikarianews.net
Αναδημοσιευθέν στην εφημερίδα "Χιώτικη Διαφάνεια", τεύχος 886 (16 Νοεμβρίου 2017)

Ποιητική συλλογή, O Καιρός, η πέμπτη στην εργογραφία της σχετικά πρόσφατα εμφανιζόμενης στα γράμματα Στέλλας Πετρίδου που ήδη και κινούμενη με ρυθμούς ‘εκτός ελέγχου’ κατάφερε μέσα σε τρία περίπου χρόνια να κάνει αισθητή και δυναμική παρουσία στο χώρο της ποίησης.

Συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, παρουσιάσεις και συμμετοχές της σε λογοτεχνικές βραδιές, βραβεύσεις και διακρίσεις σε διαγωνισμούς, μελοποίηση στίχων της από την ίδια ή άλλους, ερμηνείες στίχων της από επώνυμους καλλιτέχνες όπως η Γιάννα Φαφαλιού, ο Νίκος Μαρδάς, ο Παντελής Θαλασσινός κλπ.
Αυτά; Ο θόρυβος και ο χαβαλές στο internet  και οι δημόσιες σχέσεις, αυτά είναι τελικά τα κριτήρια για την καθιέρωση στην εποχή μας ενός ποιητή;
Όχι. Μπορεί η μεγάλη κινητικότητα να σε κάνει αναγνωρίσιμο , αλλά όχι Κική Δημουλά, Μυρτιώτισσα, Αιμιλία Δάφνη…
Για να πάρεις θέση στη λίστα των ποιητών πρέπει να… γράφεις ποίηση…

Ο καιρός.

Όπως προανέφερα είναι ο τίτλος της πέμπτης συλλογής της Στέλλας Πετρίδου (Μίλα μου γι αγάπη/ Αποχωρισμός/Προσφυγιά/ Θάλασσα κι Ουρανός, οι 4 προηγούμενες συλλογές της-εκδόσεις Άλφα πι), που πήρε τον τίτλο της από το ομώνυμο τραγούδι –ο καιρός-  που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε c.d. Στίχοι-Στέλλα Πετρίδου, μουσική- Άγγελος Μελέκος και ερμηνεία- Νίκος Μαρδάς.

Διαβάζουμε το μελοποιημένο ποίημα;

Τίτλος: Ο καιρός

Βουτάς στο κενό, σε ψέμα γυμνό.
Κρυφός γυρισμός δεν υπάρχει.
Σ’ υπόγειο στενό και φως σκοτεινό
χαμένος καιρός πια η μάχη.

Χωρίς ενοχή το χέρι σου εκεί,
στο στόμα που καίει και δαγκώνει.
Το τέλος εδώ κι αν μοιάζει τρελό,
χαμένος καιρός σε στοιχειώνει.
Τη νύχτα ανάβει πυρκαγιά
Και κάνει σκόνη τα καρφιά
Και μες τα δίχτυα του ο θυμός
Όλα τα καίει.
Κι αν κάτι πάει να λυτρωθεί
Κι απ’ τη φωτιά να μην καεί,
Το παρασύρει ο καπνός και καταρρέει.
Βουτάς στο κενό με βλέμμα χλωμό
Η εικόνα μπροστά δεν αλλάζει.
Σε άδειο ουρανό κι αέρα νεκρό,
Χαμένος καιρός, δεν χαράζει.

Χωρίς προσμονή μια κίνηση απλή
Γλιστράς στα κρυφά βήμα βήμα.
Μπροστά σου γκρεμός και πίσω καημός
Χαμένος καιρός πια, τι κρίμα.

Κάτι σαν συγκεντρωτική παρουσίαση της μέχρι τώρα δουλειάς της, ποιητικής και στιχουργικής επιχειρεί η δημιουργός Στέλλα Πετρίδου στο Ο Καιρός, κάνοντας προφανώς απολογισμό της μέχρι τώρα παρουσίας της στο χώρο. Παρουσία αιφνίδια, έκπληξη ευχάριστη για τους φίλους της ποίησης, ελπιδοφόρο πρότυπο για νέους ποιητές.
Ευαισθησία, αγάπη και αγωνία για τον άνθρωπο διακρίναμε στη συλλογή της Προσφυγιά, βιωματική εμπειρία μιας και η ποιήτρια μεταφέρει σε στίχους βιώματα από την καθημερινότητα της στις  ακριτικές Οινούσες όπου και εργαζόταν στο Λιμενικό Σώμα όταν έγραψε τη συλλογή.
Καλαισθησία στην έκδοση όλων των μέχρι τώρα συλλογών της που η ποιήτρια τις κυκλοφορεί σε συλλεκτικούς αριθμούς, με άριστη καλλιτεχνική επένδυση εξωφύλλων  και συνοδεία c.d όπως και στο Ο Καιρός με μελοποιημένα  πέντε ποιήματα .
Η ανάγνωση των στίχων  του Ο καιρός-το ομότιτλο της συλλογής ποίημα-,που σας έδωσα  από τη συλλογή- πιστεύω- ότι θα δώσει με ενάργεια την αλήθεια των όσων σημειώνω στο κριτικό μου σχόλιο.
Στίχοι χαρούμενοι, ανέμελοι, εκφραστικοί,  και αλλού  στίχοι προβληματισμού που όμως δεν είναι αφηρημένοι εφόσον η ποιήτρια καταφέρνει και τους διασυνδέει με … τον σύγχρονο Έλληνα. Ποίηση που εισχωρεί σε πολλές απόψεις και επόψεις κάθε επι μέρους προβαλλόμενου θέματος.
Χαρακτηριστικό της Στέλλας Πετρίδου η πηγαία έμπνευση. Και διαπιστώνοντας τη μελωδικότητα του στίχου και την ύπαρξη λυρικών στοιχείων στη δουλειά της όπως όλοι οι  μυημένοι στην τέχνη της ποίησης αναγνώστες θα περιμένω επόμενη δουλειά της  που εύχομαι να αποτελέσει περαιτέρω  ανέλιξη στην καριέρα της.
Για τον ψηφιακό δίσκο Ο καιρός συνεργάστηκαν οι καλλιτέχνες Άγγελος Μελέκος, Νίκος Μαρδάς και Κώστας Πατσιοδήμος(μουσική) και, Νίκος Μαρδάς, Μαρία Καραγκιόζη και Παντελής Θαλασσινός (ερμηνεία).  Την συλλογή προλογίζει ο λόγιος, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Κώστας Βαλέτας. Διακριτική  αισθητικά η  εικονογράφιση της  συλλογής από τον λογοτέχνη και εικονογράφο Γ. Διλμπόη, το δε εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Παντελής Γάτης.

Ο Καιρός/ ποιήτρια Στέλλα Πετρίδου/Εκδόσεις Άλφα πι /Χίος -2017.

Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου