Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Βροχή των αστεριών..

Παρασκευή σήμερα και σας έχω μια έκπληξη. Αργά το βράδυ οι Λυρίδες έχουν την τιμητική τους. Μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου κάντε μια βόλτα στο φεγγάρι, απλώστε το βλέμμα σας στον ουρανό, καθώς κάτι όμορφο πρόκειται να συμβεί. Οι Λυρίδες θα στήσουνε χορό και η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή των διαττόντων αυτών αστέρων υπόσχονται να σας χαρίσουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που έχετε δει ποτέ.
Για το ποιες είναι οι Λυρίδες κάναμε λόγο από το πρώτο κιόλας άρθρο σε αυτό το μπλογκ. Πεφταστέρια, που το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από τον αστερισμό της Λύρας και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), το πιο λαμπρό άστρο του αστερισμού αυτού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βόρειου ημισφαιρίου.
Λέγεται βέβαια πως η πραγματική πηγή προέλευσης των Λυρίδων είναι άλλη, συγκεκριμένα ο κομήτης C/1861 "Θάτσερ", ο οποίος κάθε χρόνο διασταυρώνεται με την τροχιά της γης και αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης είναι μία πελώρια ουρά από σκόνη και σωματίδια που αποσπώνται και γίνονται ορατά με γυμνό μάτι.
Εμείς, ως ρομαντικοί του είδους, μένουμε πιστοί στην πρώτη εξήγηση της προέλευσης του φαινομένου των Λυρίδων και περιμένουμε σήμερα την κορύφωσή του, παρόλο που, λόγω της πανσελήνου την Πέμπτη, ο ουρανός δε θα είναι απόλυτα σκοτεινός για να το απολαύσουμε στο έπακρο. Ωστόσο το θέαμα αναμένεται εντυπωσιακό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου